Cascades

cascades #1

Vanwege een bovenmatige interesse in wiskunde op de middelbare school was ik geabonneerd op het blaadje Pythagoras waarin ik voor het eerst iets vernam over binair rekenen. Het fenomeen van het optellen van nullen en enen werd gedemonstreerd aan de hand van mechanische constructies. De flip-flop machines. Knikkers rolden over een verticaal boord door een aantal wipjes die een linker of een rechterpositie aannemen. Die representeren de nul of de een en laten zien hoe binair rekenen werkt.

Iemand vertelt me iets over big data marketing terwijl ik walnoten zit te doppen en door die associatie ontstaat een idee. Walnoten in een regelmatig patroon op een paneel plakken en daar gepigmenteerde bijenwas doorheen laten stromen. De uitkomst moet vergelijkbaar zijn met die van de binaire machines. Er zijn legio variabelen in het spel, dus die uitkomst is er niet, de logica wordt verslagen en toevalligheden bepalen de uitkomst.

Wetenschap versus spiritualiteit

In de wetenschap is het zo dat als iets niet herhaalbaar bewezen kan worden het niet bestaat of waar is. Dit staat op gespannen voet met spiritualiteit en religie, waar zaken bestaan zijn op geheel andere gronden. Ongetwijfeld zal er een academicus zijn die de formule kan schrijven die verklaart waarom de toevalligheden geen toeval zijn. Variaties in de grootte van de notendoppen, verschillen in smelttemperaturen en de zijwind in mijn atelier hebben allen waarschijnlijk hun invloed.

Voor mij is deze serie werken het commentaar op de ongebreidelde aanhang van de logica. Als het leven logisch was en ontdaan van toevalligheden zou het er heel anders uitzien. Waarschijnlijk een stuk saaier.

Cascades #1 – A propos de des données, 48 x 53 cm op paneel. Walnotendoppen, was en pigmenten.

2 thoughts on “Cascades”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.