Eline Meyer – Spherulite – Galerie Pontarte Maastricht

Een kunstenaar heeft twee taken in dit leven: werk maken en zoveel mogelijk galeriehouders van wijn ontdoen. Ik kwijt mij van beide taken met verve. Het Maastrichtse galerie landschap is veel overzichtelijker dan het Amsterdamse en dat is beter voor mijn lever. Binnen die overzichtelijkheid blijkt de kwaliteit onverwacht hoog. In de korte tijd dat ik hier woon heb ik al een aantal verassende exposities gezien. Galerie Pontarte heeft tot nu toe nog niet teleurgesteld.

De eerste solo-expositie van Eline Meyer – Spherulite – vindt hier plaats. De basis van haar werk zijn animatiefilms waaruit prints getrokken worden die betekent en beschildert met potlood en acrylverf. Verleidelijke katachtige vrouwen omringen zich met geometrische orbs. Lieflijk en dreigend ontregelen ze stedelijke landschappen of duiken op in klassieke Indonesische portretten, tooien zich met Walther PPK pistolen die wiskundige zeepbellen blazen. Elke keer is er weer het contrast van de stevige kleuren en de uiterst zachte pasteltinten.

Nagenoeg elke kunstenaar staat in de traditie, vaak is aan te wijzen wie of wat er geïnspireerd heeft en welke voorgangers op de schouders geleund hebben. Eline heeft zich aan die traditie onttrokken, het werk is zeer eigen. Die eigenheid zuigt de toeschouwer een wereld in, het universum waarin zij leeft, die voor ons onontdekt territorium is. De schattigheid veroorzaakt ongemak, de liefelijke esthetiek stelt gerust.

Dat er tussen de monotypes, tekeningen, schilderijen, aardewerk en geborduurde kussens een versleten exemplaar van de Tao ligt wekt geen verbazing. Het is de dualiteit van dit boek dat Eline Meyer’s koninkrijk regeert.

Eline Meyer – Spherulite
3 november tot 23 november 2019
Galerie Pontarte
Kapoenstraat 29
6211 Maastricht
Geopend op donderdag tot en met zaterdag van 11-17 uur of op afspraak: 06-37403499

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.